Kinderfysiotherapie in het zwembad

Wat is kinderfysiotherapie in het zwembad?

Vraag je je weleens af waarom je kind niet in het volgende badje komt? Of waarom je kind een vreemde beenslag heeft tijdens het zwemmen? De kans is groot dat kinderfysiotherapie in het zwembad uitkomst biedt bij dit probleem. In deze blog leg ik je precies uit wat het inhoudt en wat we doen tijdens de fysiotherapie.

Bij kinderfysiotherapie in het zwembad gaat de kinderfysiotherapeut samen met het kind het water in en voert hier de behandeling uit. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo zijn er kinderen die erg laag belastbaar zijn en moeite hebben met het uitvoeren van therapie in de oefenzaal. Met deze kinderen kunnen wij het zwembad in gaan.

Het warme water (32°) zorgt namelijk voor een ontspannen omgeving waarbij de zwaartekracht uitgeschakeld wordt. Door spelenderwijs door het water te bewegen en oefeningen te doen, heeft het kind niet door dat het therapie aan het volgen is. Hierbij maken we gebruik van verschillende materialen die drijven of juist naar de bodem zinken.

Daarnaast wordt kinderfysiotherapie in het water gebruikt voor kinderen die hulp nodig hebben bij het juist uitvoeren van de zwemslagen. In de zwemles is namelijk niet altijd tijd en ruimte om op een bepaald aspect door te gaan waar een kind moeite mee heeft. Zo kan een kind moeite hebben met de coördinatie van een slag, met het drijfvermogen of met de stuwing. In de behandeling kunnen we hier volledig de focus op leggen en verschillende leermethodes op toe passen, waardoor het probleem direct wordt aangepakt.

Wat ligt de focus op tijdens kinderfysiotherapie in het zwembad?

De focus ligt op het behandeldoel, voor elk kind verschillend. In het geval van kinderen met een aandoening kan er gewerkt worden op het verbeteren van de spierkracht en stabiliteit in ledematen en romp, maar ook op het verbeteren van de algehele motoriek. Bij kinderen die moeite hebben met zwemmen worden de zwemslagen daadwerkelijk geoefend. Dit doen we met oefeningen en verschillende manieren van hulp en ondersteuning, denk aan drijfhulpmiddelen, manuele hulp, auditieve hulp en visuele hulp. Tijdens alle behandelingen staat plezier voorop!

Is de therapie altijd in het zwembad of ook op het droge?

Afhankelijk van de hulpvraag wordt de therapie in het zwembad en/of behandelruimte/oefenzaal uitgevoerd. Bij kindjes met een aandoening kan de therapie in het water bijvoorbeeld een aanvulling zijn op de reguliere therapie. Bij kindjes die moeite hebben met zwemmen wordt er voornamelijk in het zwembad geoefend. Het is namelijk het meest effectief om de activiteit te oefenen in de omgeving waar deze normaal ook plaats vindt. Wanneer er bijkomende problemen zijn, kan er natuurlijk wel gebruik worden gemaakt van therapie in de behandelruimte/oefenzaal.

Wat kunnen ouders zelf doen?

Natuurlijk is het nooit verkeerd om samen met je kind naar het zwembad te gaan. Hierdoor worden kinderen watervrij, zien ze het plezier van water in en kunnen ze kunstjes en zwemslagen oefenen. Met tips van de kinderfysiotherapeut kunnen ouders zelf nog wat extra oefenen met hun kind voor een snellere vooruitgang.

Wordt dit vergoed door de verzekeraar?

Kinderen tot 18 jaar krijgen 18 behandelingen per kalenderjaar uit hun basisverzekering vergoed. Wanneer er behandelingen in de aanvullende verzekering zitten, kunnen deze ook nog gebruikt worden.

Keertje kennismaken?

Ik ben Marita van Hees, 25 jaar en woonachtig in Roosendaal met mijn vriend en kat. Mijn fysiotherapie-opleiding heb ik in België gevolgd. 4 jaar op de universiteit in Antwerpen en 1 jaar op de universiteit in Gent, hier ben ik afgestudeerd in de richting Pediatrie. Daarna heb ik de master Kinderfysiotherapie gevolgd op Avans+. Van kleins af aan wilde ik al graag met kinderen werken. Ze zorgen altijd voor een verrassing en zijn oprecht blij met je hulp. Kinderen op hun gemak stellen en vertrouwen geven vind ik erg belangrijk, ik ben er om ze plezier te bieden en ze te helpen waar nodig.

In mijn vrije tijd ben ik graag met familie en vrienden, waaronder natuurlijk ook kinderen. Daarnaast speel ik korfbal, skeeler ik graag en ben ik erg fanatiek met spelletjes. Als kinderfysiotherapeut spelenderwijs kinderen helpen is voor mij dus een droombaan.

Wil je eens kennismaken? Laat dan gerust je contactgegevens achter via onderstaand formulier. Wie weet zie ik je snel!

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.