Kinderbekkenfysiotherapie

Wat doet de kinderbekken fysiotherapeut precies? Kim legt uit

Wat is een kinderbekkenfysiotherapeut?
Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarin een kinderfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van 3-18 jaar met plas- en/of ontlastingsproblemen. Ik zelf ben ook kinderbekkenfysiotherapeut en in deze blog leg ik je precies uit wat het inhoudt en waar ik me dagelijks mee bezig hou.

Welke klachten behandel ik als kinderbekkenfysiotherapeut?
• Plasproblemen zoals urineverlies, heel vaak en/of heel nodig moeten plassen, te lang ophouden van de plas
• Poepproblemen zoals verstopping (obstipatie), ontlastingsverlies, alleen in de luier willen poepen
• Bedplassen
• Blaasontstekingen
• Buikpijnklachten

De klachten die ik net noemde kunnen de oorzaak zijn van het niet goed gebruiken van de bekkenbodemspieren. Als je kind last heeft van plas- en poepproblemen, dan werken deze spieren vaak te hard. Normaal gesproken worden de bekkenbodemspieren alleen aangespannen wanneer er plas of poep moet worden opgehouden en weer volledig kunnen ontspannen wanneer er geplast of gepoept moet worden. Het komt ook weleens voor dat deze klachten ontstaan als een kindje is geopereerd in het buik- of bekkengebied of door een traumatische ervaring.

Wat doe ik tijdens een intake en onderzoek?
Als je voor het eerst met je kindje bij mij langskomt, zal er een gesprek plaatsvinden om het probleem goed in kaart te brengen. We gaan dan dieper in op het plassen, poepen, de toilethouding, de voeding, de algehele ontwikkeling en functioneren van je kind. Verder krijg je een drink-, plas- en poepdagboek mee naar huis om enkele dagen bij te houden.

Tijdens het lichamelijk onderzoek breng ik de algehele motoriek van je kind in kaart en kijken we naar de werken van de bekkenbodemspieren. Naar aanleiding van het vraaggesprek, de dagboeken en het lichamelijk onderzoek bespreek ik de conclusies met jou en je kind. In overleg stellen we dan een behandelplan op.

Hoe zien de behandelingen eruit?
• Uitleg en voorlichting over de blaas, de darmen, de bekkenbodem en de relatie met plassen en poepen door middel van leuke plaatjes
• Uitleg en aanleren van een juiste toilethouding, toiletgedrag en toiletritme
• Adviezen ten aanzien van vochtinname en voedingsvezels
• Oefentherapie gericht op de bewustwording van de bekkenbodem en het adequaat leren aan- en ontspannen van de bekkenbodem

Om te zorgen voor het beste resultaat, zullen de oefeningen regelmatig moeten worden herhaald, ook thuis. Dit vraagt om een goede inzet van zowel je kind als jezelf.

Afspraak maken?

Heeft je kind al langer last van plas- en/of ontlastingsproblemen, bedplassen, blaasontstekingen, buikpijnklachten of motoriekproblemen? Maak dan eens een afspraak met mij zodat we samen je kind van deze klachten af kunnen helpen. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig!

Laat hieronder je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.