Kinderfysiotherapeut

Wanneer ga je met je kind naar de kinderfysiotherapeut?

Peuters en kleuters spelen, ontdekken en leren veel. Ieder kind op zijn of haar eigen tempo. Het kan zijn dat zich hierin problemen voordoen, waardoor je kind niet goed mee kan met leeftijdgenootjes. Denk aan problemen met de motorische ontwikkeling of met het uitvoeren van bepaalde vaardigheden. Hiervoor kun je de hulp van een kinderfysiotherapeut inschakelen. Marita is kinderfysiotherapeut bij Fysiomore en legt je in dit artikel precies uit wanneer kinderen bij haar komen en hoe ze die helpt.

Wanneer kom je met je peuter of kleuter bij de kinderfysiotherapeut? Onderstaande problemen kunnen hiervoor een reden zijn:

• Afwijkend looppatroon
• Tenenlopen
• Afwijkende stand van de benen of voeten
• Veelvuldig vallen/struikelen
• Onhandigheid
• Moeite met grofmotorische activiteiten (zoals rennen, springen of klauteren)
• Moeite met fijnmotorische activiteiten (zoals kleuren, schrijven of knutselen)
• Te hoge of te lage spierspanning
• Een syndroom
• Hart- en longaandoeningen
• Pijn
• Moeilijkheden met bewegen na een ongeluk, operatie of breuk

Een verwijzing van de huisarts voor kinderfysiotherapie is niet noodzakelijk, je kunt zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken.

Hoe kan de kinderfysiotherapeut hierbij helpen?
Eerst zal een intake plaatsvinden, waarin de kinderfysiotherapeut het kind (en de ouders) leert kennen en het kind (en de ouders) de kinderfysiotherapeut. Er worden dan relevante vragen gesteld en het motorisch niveau van het kindje zal in kaart worden gebracht door onderzoek.

Daarna zal de kinderfysiotherapeut spelenderwijs samen met het kind en de ouders aan de slag gaan met de behandeldoelstellingen. Vaardigheden kunnen aangeleerd of verbeterd worden en wanneer er sprake is van een beperking door bijvoorbeeld een handicap of een ziekte kan de kinderfysiotherapeut het kind leren omgaan met de situatie om zo goed mogelijk te functioneren.

De behandeling zal zo ingericht worden dat het kind erdoor wordt aangesproken en met plezier gaat bewegen. Elk kind is anders en dus ook elke behandeling is anders. De therapie wordt ingericht naar de lichamelijke, mentale en sociale mogelijkheden van het kind. Tevens zal er samen gewerkt worden met andere disciplines en hulpverleners, wanneer nodig.

Kinderfysiotherapie voor peuters en kleuters houdt in dat ze spelenderwijs bewegen, leren en oefenen.

Afspraak maken voor kinderfysiotherapie?

Handig om te weten is dat kinderen tot 18 jaar gebruik kunnen maken van 18 kinderfysiotherapie behandelingen per kalenderjaar. Deze behandelingen worden volledig vergoed uit de basisverzekering en kosten je dus niets. Wil je hier gebruik van maken? Laat dan je gegevens achter via onderstaand contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.