Schroth therapie
3D oefentherapie bij scoliose

Het doel van de Schroth oefeningen is het voorkomen of verminderen van de scoliose middels unieke, zeer gerichte oefeningen, waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. De Schroth therapie is geschikt voor zowel kinderen in de groei, als voor (volgroeide) tieners en oudere scoliose patiënten. De behandeling is altijd individueel maatwerk. De Schroth therapeut zal de patiënt nauwkeurig onderzoeken met behulp van spiegels zodat de patiënt zijn eigen houding goed kan observeren.

Wat is scoliose?

Bij scoliose in de rug is de wervelkolom krom gegroeid. Hierdoor ontstaan er één of twee bochten. Door de verdraaiing van de wervelkolom ontstaat er van achteren gezien een bolling in de ribben, meestal ter hoogte van het schouderblad. Dit is duidelijk zichtbaar bij vooroverbuigen.

Wat is de oorzaak van scoliose?
In de meeste gevallen is er sprake van een idiopatische scoliose. Dat wil zeggen dat de spieren en wervels normaal zijn aangelegd, maar tijdens de groei is er door een onbekende reden een lastig te corrigeren verwringing/vervorming ontstaan. Niet-idiopatische scoliose ontstaat o.a. door aangeboren wervelafwijkingen, zenuw aandoeningen, slijtage of botontkalking waardoor de wervel en/of tussenwervelschijf van vorm veranderd.

Wat zijn de gevolgen?
Scoliose maakt het bewegen van de rug moeilijker en leidt vaak tot vermoeidheid. Patiënten klagen vooral over pijn in de rug, schouder en/of nek. Scoliose gaat nooit vanzelf over en moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren. Een orthopeed moet de diagnose stellen middels een röntgenfoto.

Hoe wordt het behandeld?

De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling. In ernstige gevallen kan besloten worden een fixerende operatie uit te voeren. In alle andere gevallen kan de Schroth therapeut begeleiden, adviseren, informeren en steunen bij het leren omgaan met de scoliose.

Waaruit bestaat de behandeling?
De behandeling bestaat uit houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven. Zo leert de patiënt te staan, zitten en lopen op een wijze die de scoliose afremt. Daarnaast zijn er specifieke intensievere oefeningen gericht op alle 3D veranderingen van de wervelkolom. Deze oefeningen streven, in tegenstelling tot andere behandelmethoden, geen symmetrie na, maar zo mogelijk over-correctie van de krommingen. Ze richten zich op souplesse, spierversterking en het ontlasten van de wervels en worden altijd gecombineerd met specifieke ademhalingsoefeningen.

Hoe wordt de behandeling vergoed?

Bij kinderen tot 18 jaar met scoliose is er geen eigen risico. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Alle kinderen hebben jaarlijks recht op 18 behandelingen uit de basisverzekering. Wanneer er meer behandelingen nodig zijn kan dit vanuit de eventuele aanvullende verzekering van de ouders.

Is de scoliose progressief? Dan kan er met een verwijzing van een arts een chronische indicatie aangevraagd worden. De behandelingen worden dan volledig vergoed.

Volwassenen hebben recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering na de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering wanneer de scoliose progressief of aangeboren is. Op verwijzing van de arts moet dan wel ‘progressief’ of ‘congenitaal’ staan. Verwijzing van de arts is hierbij dus noodzakelijk.

In andere gevallen wordt de fysiotherapie uitsluitend vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Indien je geen aanvullende verzekering hebt, komen er kosten voor eigen rekening.

Schroth therapie voor kinderen

Twijfel je of je kind (of jijzelf) een afwijking aan de wervelkolom heeft? Je kunt altijd zonder verwijzing een afspraak maken met onze Schroth-therapeut Kim Wurm. Mocht het nodig zijn dan kan Kim overleggen met de huisarts voor een verwijzing of doorverwijzing naar de orthopeed. Kim is tevens ook kinderfysiotherapeut (MSc.) Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

    scoliose

    Fysiomore B.V. heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland (m.u.v. Just).