schouderontsteking schouderpijn

Wat te doen bij een schouderontsteking

Schouderklachten worden vaak veroorzaakt door een ontsteking aan de pees. Er zijn drie verschillende vormen/fases van een peesontsteking in de schouder: een overbelaste pees, een slecht herstellende pees of een chronische overbelasting. In deze blog leggen we uit wat de drie verschillende vormen/fases inhouden, wat je beter niet kunt doen met een schouderontsteking en wat je juist wél kunt doen.

Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking, ook wel tendinopathie genoemd, is letterlijk gezegd een aandoening van de pees. De pees hoeft niet werkelijk ontstoken te zijn, maar meestal is er sprake van overbelasting. Weinig belasting van de pees kan resulteren in overbelasting, omdat de pezen verslapt zijn en niet meer gewend zijn aan normale belasting. Omdat de pezen en spieren van de schouder erg belangrijk zijn voor de stabiliteit en functie van het schoudergewricht, is een peesontsteking meestal erg hinderlijk en/of pijnlijk bij het bewegen en belasten van de schouder.

De 3 vormen/fases van een peesontsteking

1. Overbelaste pees (reactieve tendinopathie)
De pees kan na het tillen van iets zwaars of na een te zware training wat dik, pijnlijk en/of stijf aanvoelen. Ook bij het maken van een beweging vanuit een positie waarin de schouder niet zo sterk is of het ineens gaan sporten na een lange tijd kan de pees hier hierop reageren.

Wat te doen
Het is belangrijk om bij een overbelaste pees voor een korte periode rust te nemen en de belasting flink terug te schroeven. De pees zal normaal gesproken vanzelf herstellen. In de tussentijd zullen bepaalde bewegingen vermeden moeten worden om de pees niet verder te irriteren. Wel is het belangrijk dat er een goede opbouw is van de belasting. Een fysiotherapeut kan hierbij goed helpen.

2. Slecht herstellende pees (dysrepair van de pees)
Het slecht herstellende peesweefsel is niet zo belastbaar als gezond weefsel, waardoor er met bepaalde bewegingen of belasting opnieuw overbelasting kan ontstaan. Dit kan komen doordat er te weinig rust is genomen om de pees te laten herstellen of dat de belasting te vlug weer hervat is zonder goede opbouw.

Wat te doen
Hierbij geldt hetzelfde als de vorige fase (overbelaste pees), behalve dat de pees niet zo makkelijk vanzelf weer goed herstelt. Een fysiotherapeut kan hierbij met gerichte oefeningen en adviezen m.b.t. rust en opbouw van belasting helpen. Ook kan de fysiotherapeut hierbij de Shockwave therapie toepassen. Bij Shockwave therapie wordt het aangetaste peesweefsel geprikkeld door middel van geluidsgolven met hoge energie. Door deze geluidsgolven wordt er een genezingsreactie in gang gezet.

3. Sleetse pees (degeneratieve tendinopathie)
Bij het lang negeren, te korte hersteltijd of te snelle belasting van de peesklachten kan er chronische overbelasting ontstaan. De pijn in de schouder blijft vaker terugkomen, vooral bij veranderende belasting. Vaak voelt de schouder stijver aan, vooral na belasting of juist stilzitten.

Wat te doen
Het is belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen, want degeneratieve pezen lopen verhoogd risico om te scheuren. De pees herstelt eigenlijk niet meer vanzelf. Gelukkig kan een fysiotherapeut je hier mee helpen door middel van EPTE-therapie. EPTE-therapie is een behandelmethode waardoor de weefselveranderingen (slijtage) in de pees als het ware weer omkeerbaar worden. Als dit aanslaat is het van belang om de EPTE-therapie voort te zetten en te combineren met de behandelstrategieën uit de vorige fases.

Blijf er niet mee rondlopen!

In welke fase van een peesontsteking je ook verkeert, blijf er niet mee lopen! Zoals hierboven is uitgelegd is het belangrijk dat er goed wordt beoordeeld in welke fase je zit om aan een goed herstel te kunnen werken. Twijfel daarom niet als je schouderklachten hebt, die wellicht een peesontsteking zouden kunnen zijn, om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Fysiomore kan in alle fases van een peesontsteking begeleiding bieden!

Schouderklachten?

Heb je last van je schouder? Meld je dan aan voor de Schouder Check! Laat hieronder je gegevens achter en een van onze fysiotherapeuten neemt zo snel mogelijk contact met je op.

  Hoeveel pijn heb je nu?

  Hoe erg was de pijn die je had in de afgelopen week?

  Heb je last van terugkerende klachten?

  JaNee

  Jouw gegevens:

  Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

  JaNee

  Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.