Linkshandig kind

Mijn kind is linkshandig, wat nu?

Naar schatting is zo’n 10 tot 15 procent van de mensen linkshandig. Veel kinderen hebben als dreumes of peuter al een duidelijke voorkeur voor een bepaalde hand, maar sommigen blijven het afwisselen. Ook bij kleuters in groep 1 en 2 komt dit nog veel voor. Eigenlijk is het bij de meeste kinderen pas duidelijk rond hun zesde levensjaar of ze rechts of linkshandig zijn. Slechts een enkeling is tweehandig en over het algemeen komt linkshandigheid vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Vroeger werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Dit had vrijwel altijd een slecht handschrift als resultaat. Tegenwoordig weten we gelukkig beter: ook linkshandigen kunnen vlot en netjes leren schrijven. Dat vereist echter wel een aangepaste techniek, speciale materialen en specifieke instructies. Hier kom ik om de hoek kijken.

Als kinderfysiotherapeut help ik namelijk linkshandige kinderen bij o.a. schrijven en knippen en adviseer ik de ouders of leerkracht hierin. Heb jij ook een linkshandig kind? Lees dan snel verder! Hieronder zet ik wat tips op een rijtje die je zelf direct in de praktijk kunt toepassen:

• Is je kind linkshandig, dwing het dan niet om met de andere hand te schrijven. Dit gaat namelijk tegen zijn of haar motorische ontwikkeling in.

• Vraag na of er op school speciale pennen/potloden worden verstrekt voor linkshandigen en of de gehanteerde schrijfmethode een speciale linkshandige versie heeft met aangepaste oefenschriften en werkbladen voor je kind.

• Zorg ervoor dat je kind ook thuis beschikt over linkshandige materialen zoals een schaar.

• Linkshandigen schrijven in een andere houding en laten hun letters in een andere richting hellen; probeer dit niet te corrigeren naar een rechtshandig handschrift.

• Kinderen die links zijn moeten hun pen of potlood iets hoger vasthouden dan rechtshandigen. Zo kunnen ze zien wat ze doen.

• Rechtshandig schrijven gaat met een heen-en-weer-beweging vanuit de pols en vingers. Linkshandig schrijven is meer een beweging vanuit de vingers. Deze beweging is een stuk subtieler dan de beweging van een rechtshandige schrijver. Een linkshandig kind moet dan ook niet met een balpen schrijven, maar met iets waarbij je zo min mogelijk druk hoeft uit te oefenen, zoals een fijnschrijver of een potlood.

• Rechtshandigen leggen hun schrijfpapier iets schuin naar links. Linkshandigen leggen hun schrift precies tegenovergesteld: iets schuin naar rechts.

Hulp nodig? Maak eens een afspraak!

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen, of lukt het maar niet om je kind netjes te leren schrijven? Maak dan eens een afspraak met mij of een van mijn collega kinderfysiotherapeuten? Wij helpen je graag verder!

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Tags