Scoliose kinderen

Mijn kind heeft een scoliose, wat nu?!

Bij een scoliose is er een zijdelingse verkromming van de wervelkolom ontstaan met een rotatie en wigvorming van de wervels. De meest voorkomende vorm van scoliose is een idiopathische, dat wil zeggen dat de oorzaak ervan onbekend is. De grootte van deze verkromming (of curve) kan worden gemeten met een röntgenonderzoek, waarmee de zogenaamde Cobbse hoek wordt berekend.

Gevolgen van scoliose
Scoliose geeft een veranderde houding en kan “vleugelen” van de schouderbladen, een ongelijke tailledriehoek en/of een bekken scheefstand als gevolg hebben. Op jongere leeftijd geeft scoliose meestal geen pijnklachten, maar het kan wel een verminderde longfunctie tot gevolg hebben. Op latere leeftijd kan de scoliose wel voor pijnklachten en vermoeidheid zorgen. Daarbij kunnen er ook bewegingsbeperkingen ontstaan en bij een heel ernstige scoliose kunnen zelfs de longen en andere buikorganen bekneld raken. Zoals je ziet moet je dus niet te lang wachten bij een scoliose en bij twijfel altijd een kinderfysiotherapeut raadplegen.

Waarom kinderfysiotherapie?
Als kinderfysiotherapeut behandel ik kinderen met een scoliose voor de volgende redenen:

– Tegengaan van of verminderen van progressie van de Cobbse hoek;
– Voorkomen van, of behandelen van ademhalingsproblemen;
– Voorkomen van, of behandelen van pijnklachten;
– Voorkomen van, of behandelen van houdingsproblemen/-afwijkingen.

Wat doet de kinderfysiotherapeut?
Samen met een kind ga ik aan de slag door actief te oefenen. Geen saaie oefeningen op een behandelbank, maar met leuke, diverse oefeningen. Dit zorgt ervoor dat de kinderen hun lichaam versterken en hun conditie en houding verbeteren, of zo optimaal mogelijk houden. Daarnaast geef ik advies over hoe kinderen het beste zelfstandig kunnen oefenen en bewegen/sporten.

Wat belangrijk is om te weten, is dat ieder kind en iedere scoliose anders is. Daarom kijk ik altijd per kind welke aanpak nodig is en ziet ieder behandelplan er anders uit. Ik stem de behandelingen af op specifieke problemen, voorkeuren en mogelijkheden van het kind. Kinderfysiotherapie tegen een scoliose is dan ook echt maatwerk!

Kennismaken met kinderfysiotherapie?

Heeft je kind last van een scoliose en wil je eens een afspraak maken met mij om een behandelplan op te stellen? Laat dan je gegevens achter via onderstaand contactformulier. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op om een kennismaking in te plannen.

Goed om te weten: Kinderen tot 18 jaar kunnen gebruik maken van 18 kinderfysiotherapie behandelingen per kalenderjaar. Deze behandelingen worden volledig vergoed uit de basisverzekering en kosten je dus niets.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.