hockey blessures

De meest voorkomende hockeyblessures

In Nederland zijn er ongeveer 241.069 personen die hockeyen. Deze hockeyers hebben zich verdeeld over 306 clubs, die weer onderverdeeld zijn in 6 districten van Nederland. In deze korte blog geven wij je meer inzicht over de meest voorkomende hockeyblessures. Daarnaast vertelt onze Fysiotherapeut Floris-Jan kort over zijn ervaringen als hockeyer.

Verminderen van blessures

Floris-Jan is speler geweest van alle top jeugdteams van Oranje-Zwart in Eindhoven en speelt nu al 5 jaar bij het eerste team van Breda. Zelf is hij ook geregeld in aanmerking geweest met een blessure of met teamgenoten met blessures. “Ik heb er zelf een keer 3 maanden uitgelegen vanwege een scheur in mijn hamstring. Over het algemeen zag je hamstringblessures vooral in de jeugdteams, maar naarmate ik ouder werd zag ik ook meer breuken. Het spel werd harder, dus ballen kwamen ook harder aan. Zo kwam het regelmatig voor dat een teamgenoot aan de kant moest blijven vanwege een gebroken vinger of duim.”

In de jeugdteams wordt geprobeerd de kans op blessures zo klein mogelijk te maken. Door middel van bijvoorbeeld een hockeytraining te vervangen door een looptraining of core-training (spiertraining voor het midden van het lichaam) zien we de blessures aanzienlijk afnemen. Uiteraard zijn blessures niet te voorkomen, maar door een goede begeleiding wordt de kans een stuk kleiner.

Meest voorkomende hockeyblessures

Als we kijken naar de meest voorkomende hockeyblessures volgens diverse onderzoeken komen de volgende blessures naar boven:
– Breuken aan de hand: 21%
– Kneuzingen: 12%
– Open hoofdwond: 7%
– Enkelverzwikking/verstuiking: 6%
– Achillespees blessures: 6%

Revalidatie na een blessure

Bij Fysiomore kijken we samen met jou naar de beste en snelste manier om jou terug het veld op te krijgen. Bij klachten zoals verstuikingen of verzwikkingen kan de fysiotherapeut al helpen. Samen met de fysiotherapeut ga je aan de slag om op de juiste manier weer kracht en stabiliteit terug te krijgen in het aangedane gewricht. Door diverse behandelmethodes zoals Dry-Needling, EPTE-therapie en Echografie kan er onderzocht worden of er wellicht meer aan de hand zou kunnen zijn. Door het grote aanbod aan verschillende behandelmethodes en technieken kan er een programma gemaakt worden dat precies aansluit bij jouw klachten.

Bij breuken of open hoofdwonden is het revalidatietraject wat langer. Dat komt omdat je te maken hebt met gips of een open wond die volledig gedicht moet zijn. Nadat het gips is verwijderd of de open wond gedicht is, wordt er onder begeleiding gekeken naar de hoeveelheid belasting het gewricht aan kan. Aan de hand daarvan wordt er een behandelplan gemaakt.

Heb jij last van een blessure?

Maak dan nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.