Dry Needling

Maak een einde aan triggerpoints met Dry Needling

Elke keer die terugkerende tenniselleboog? Of die achillespees die maar blijft vervelen tijdens het hardlopen? Misschien is Dry Needling wel de oplossing voor je problemen. In deze blog vertelt onze specialist Stephan over deze innovatieve vorm van fysiotherapie.

Triggerpoints zijn de bron van pijn
Spier- en aanhechtings (pees) problemen komen veel voor in armen of benen en worden vaak veroorzaakt door triggerpoints. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints:
– Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van een beweging
– Als spieren langdurig worden aangespannen
– Als je spieren een lange tijd niet gebruikt
– Overbelasting van spieren door zware inspanning
– Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding
– Stress, dit leidt tot een verhoogde spierspanning

Triggerpoints bestrijden met Dry Needling
Dry Needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van triggerpoints. Vaak denken mensen bij Dry Needling aan accupunctuur, maar dat is niet het geval. “Dry” duidt er namelijk aan dat er niets wordt geïnjecteerd met de naald er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. Bekijk onderstaande video om te zien hoe Dry Needling er in de praktijk aan toe gaat:

Wat voel je tijdens een Dry Needling behandeling?
De steriele naaldjes die voor Dry Needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes die bij acupunctuur gebruikt worden. Nadat de therapeut de strakke band en het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe; dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een elektrisch schokje.

Wat voel je na een Dry Needling behandeling?
Na de behandeling kan de spier gevoelig of stijf aanvoelen. Dit kan een aantal dagen aanhouden maar daarna treedt een merkbare verbetering op. Je kunt je beter/vrijer bewegen omdat de spier meer kan ontspannen doordat het triggerpoint weg is. Ook kun je een verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn extra energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Afspraak maken voor Dry Needling?

Heb jij last van triggerpoints en ben je benieuwd of Dry Needling je hierbij kan helpen? Maak dan een afspraak met Stephan voor een behandeling of kennismaking.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.