Leren schrijven kan ook leuk zijn!

In dit digitale tijdperk wordt er steeds minder geschreven. Leerkrachten krijgen steeds meer te maken met handschriften van kinderen die onleesbaar zijn. Dit terwijl het schrijven juist heel belangrijk is voor de hersenontwikkeling van kinderen. Begin dit jaar heeft het Platform Handschriftontwikkeling zelfs gemeld dat je hoofd een trage computer wordt als je niet genoeg schrijft!

Door te schrijven worden er in de hersenen verbindingen gelegd, bijvoorbeeld tussen de linker en rechter hersenhelft. Hierdoor leren kinderen zich beter te concentreren, hun fijne motoriek verbetert en ze leren sneller te denken.

In groep 3 leren kinderen in een relatief korte tijd schrijven. Vaak eerst in blokletters om vervolgens na enkele maanden over te gaan in verbonden schrift. Schrijven is een zeer complexe motorische vaardigheid waarbij meerdere factoren een rol spelen. Zo moet de pen op een juiste manier worden vastgehouden, niet te slap maar ook niet te stevig. Daarnaast moet de grootte van de letters constant zijn; niet te groot maar ook niet te klein. Verder dient het schrijven vloeiend te gebeuren want anders kan er schrijfkramp ontstaan. Genoeg redenen die het logisch maken dat er bij het schrijven wel eens wat mis kan gaan.

Slecht handschrift kinderen

Wanneer kom je bij de kinderfysiotherapeut met schrijfproblemen?

· Een niet of nauwelijks leesbaar handschrift (dysgrafie)
· Een te laag schrijftempo
· Krampachtig en gespannen schrijven/pijn
· Een vreemde penvatting
· Als linkshandige problemen ervaren met schrijven

Hoe help ik kinderen met schrijfproblemen?
Fysiotherapeut KimAan de hand van een schrijf- en motorisch onderzoek beoordeel ik of er alleen sprake is van een schrijfprobleem of tevens in de fijne motoriek.

Tijdens de therapie besteed ik aandacht aan een goede zithouding, pengreep en keuze van de juiste pen. Verder kijk ik of er voldoende afwisseling is tussen spanning en ontspanning van de pols en vingers. Daarna gaan we aan de slag met oefeningen ter ondersteuning van de hand-oogcoördinatie en fijne motoriek. Dit alles gebeurt uiteraard op een leuke manier waardoor het kind zin krijgt om te schrijven!

Bij het leren schrijven wordt de schrijfmethode van school aangehouden en wordt er nauw contact gehouden met de betreffende leerkracht.

Afspraak maken voor kinderfysiotherapie?

Ervaart je kind schrijfproblemen en/of andere motorische problemen en ben je benieuwd of ik je daarbij kan helpen? Maak dan eens een afspraak voor kinderfysiotherapie. Goed om te weten: Kinderen tot 18 jaar kunnen gebruik maken van 18 kinderfysiotherapie behandelingen per kalenderjaar. Deze behandelingen worden volledig vergoed uit de basisverzekering en kosten je dus niets.

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.