kinderfysiotherapie

Leren fietsen, zo help jij je peuter vooruit!

Ieder kind leert op zijn eigen manier. Er zijn meerdere technieken om je kindje te leren fietsen. Zo zijn er steeds meer ouders die zweren bij een loopfietsje vanaf jonge leeftijd (ongeveer 18 maanden). Een loopfiets is een fietsje zonder trappers, waarbij je kindje met zijn voeten bij de grond kan om af te zetten.

Oefenen met de loopfiets zorgt ervoor dat je kleine al went aan het balanceren op een fiets. Ook versterkt zijn grove motoriek en traint je kleine zijn beenspieren. Als je kindje nog de trapbewegingen oefent op een driewieler, zal hij waarschijnlijk weinig moeite hebben met leren fietsen op een ‘echte’ fiets.

Stappenplan leren fietsen
Een kindje dat ervaring heeft met een loopfiets, heeft vaak helemaal geen zijwieltjes nodig omdat hij al goed kan balanceren.
Onderstaand stappenplan is dan ook een suggestie, waarbij je zelf eventueel stappen over kan slaan of kan combineren.

• Check of je kleine gemotiveerd is.
• Praat eerst een met je kindje over het fietsen.
• Vind hij/zij het leuk om hiermee te gaan oefenen, of lijkt het hem/haar weinig te interesseren? Motivatie is een heel belangrijke factor om goed te kunnen leren, dus kijk eerst of die er is.
• Koop een goede fiets. Dit hoeft echt niet de duurste of nieuwste te zijn, je kleine kan ook prima een tweedehands kinderfiets gebruiken. Let er wel op dat de hoogte van de fiets bij de lengte van je kindje past. Je kleine moet moet zijn voeten goed bij de trappers en bij de grond kunnen, maar mag niet met zijn knieën het stuur raken.
• Fietsen met zijwieltjes. Bij deze stap leert je kleine fietswonder alvast hoe het voelt om zelf te trappen, zonder bang te hoeven zijn voor omvallen.
• Leer je kindje om vooruit te kijken naar de weg, in plaats van naar het stuur of de trappers.
• De zijwieltjes iets omhoog zetten. Hierdoor moet je kindje al iets meer zelf zijn evenwicht bewaren. De wieltjes raken alleen de grond als de fiets om dreigt te vallen. Zo went je kindje aan het gevoel van balans dat nodig is om te leren fietsen.
• Zonder zijwieltjes, maar met ondersteuning. Als het tijd is om de zijwieltjes weg te halen, kan dat best spannend zijn. Loop daarom nog een paar keer mee met de fiets, terwijl je de bagagedrager vasthoudt. Zo voelt je kleine zich wat veiliger en valt hij/zij minder snel om.
• Langzaam loslaten. Laat de bagagedrager af en toe eventjes los. Doe dit in kleine stapjes en altijd in overleg. Stiekem loslaten beschadigt het vertrouwen van je kleine en kan zorgen dat hij/zij niet meer wil leren fietsen. Laat steeds iets langer los, totdat je kindje het alleen kan.

kinderfysiotherapie

Tips
Om het leren fietsen nog soepeler te laten verlopen, kan je de volgende tips in gedachten houden:

• Kies een goed oefenterrein. Let hierbij op de veiligheid, dus kies bij voorkeur voor een rustige straat met weinig verkeer. Op een harde ondergrond kan je kleine meer vaart maken, waardoor hij/zij beter zijn evenwicht kan bewaren en minder snel omvalt.
• Maak de fiets mooi. Leren fietsen moet vooral een leuke bezigheid zijn. Met een mooi versierde fiets is het net een feestje. Denk bijvoorbeeld aan een leuke toeter of kraaltjes om de spaken. Met die laatste versiering kan je kindje ook nog horen wanneer hij te langzaam gaat en om dreigt te vallen.
• Besteed aandacht aan verkeersveiligheid. Leer je kleine vast wat basisverkeersregels en leg uit hoe hij goed rekening kan houden met andere weggebruikers. Om het kleine fietsje van je peuter beter zichtbaar te maken, kan je een vlag monteren.
• Vergeet niet te remmen. Laat je kindje zien hoe je veilig tot stilstand kan komen en leer dat je bij het stoppen je voet op de grond zet. Oefen dit een paar keer als de fiets gaat wiebelen. Zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kleine racemonster.
• Luister naar je kind. Respecteer de gevoelens van je kleine en probeer je eigen frustraties te beperken. Als je kind aangeeft te willen stoppen, dwing hem dan niet om verder te blijven oefenen. Motivatie is een heel belangrijk bij leren fietsen, dus als die ontbreekt, kan je beter nog even wachten.
• Zet je kleine een helm op. Een helm dragen op de fiets is in Nederland niet verplicht. Toch is het een goed idee om er een aan te schaffen, zeker in de beginfase waarin het vallen erbij hoort. Let op dat de helm goed zit, anders is hij een stuk minder veilig.
• Moeite met links en rechts? Geef je kleine een armbandje of horloge dat hij altijd om de rechterpols draagt. Je kan ook een gekleurd lintje vastmaken aan de rechterkant van het stuur, zodat je kleine altijd weet aan welke kant voorrang verleend moet worden.

Kinderfysiotherapie kan helpen!

Ervaart jouw kind problemen met (leren) fietsen? Heb je het idee dat jouw kind (erg) onhandig beweegt? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten. Op een speelse manier begeleidt de kinderfysiotherapeut kinderen bij het leren fietsen. Door middel van onderzoek, oefeningen en advies kan uw kind zich snel verder ontwikkelen.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.