Kinderfysiotherapie voor baby’s, hoe werkt dat precies?

Sinds de adviezen omtrent ‘wiegendood’ is er een toename in het aantal kinderen met een voorkeurshouding. Baby’s mogen dan ook alleen nog maar op hun buik gelegd worden wanneer ze wakker zijn en de ouders in de buurt zijn. Het gevolg hiervan is dat er een voorkeurshouding ontstaat. Maar waarom is dat nou zo’n probleem?

Het gevaar van een voorkeurshouding
Een voorkeurshouding kan ervoor zorgen dat je kindje een afgeplat hoofdje ontwikkelt. Dit is enkel een cosmetisch probleem, omdat we het gewoonweg minder mooi vinden, maar een voorkeurshouding kan ook motorische gevolgen hebben.

Doordat je kindje een voorkeur heeft ontwikkeld, kan het zijn dat het de armen en benen niet symmetrisch beweegt en niet in de middellijn oefent. Het gevolg hiervan kan zijn dat je kindje moeite krijgt met het roteren van het lichaam en hierdoor niet kan omrollen, tijgeren, kruipen, zitten en staan.

In plaats van kruipen kan het dan voorkomen dat je kindje gaat ‘billenschuiven’. Het gevaar hiervan is dat je kind op latere leeftijd pas gaat staan en lopen. Oftewel: de hele motorische ontwikkeling wordt vertraagd. Dit leidt vaak tot frustraties bij het kind, omdat het dan afhankelijk blijft van de hulp van de ouders.

Mogelijke andere problemen
Naast de voorkeurshouding kunnen zich nog verschillende andere problemen voordoen, waar ik als kinderfysiotherapeute bij kan helpen. Deze problemen uiten zich o.a. in:

• Veel overstrekken;
• Extreem veel en ontroostbaar huilen;
• Eén armpje en/of beentje beduidend minder bewegen dan de andere;
• Slap en passief zijn;
• Weinig of geen contact maken;
• Geen spelactiviteiten laten zien.

Fysiotherapeut AnnickHoe help ik kindjes met deze problemen?
Om deze problemen te voorkomen of te verhelpen, kom ik als kinderfysiotherapeute van Fysiomore bij jou aan huis voor een onderzoek en behandeling. Zo kan ik in de thuisomgeving, wat voor het kind een veilige omgeving is, de juiste adviezen en oefeningen geven die eenvoudig toe te passen zijn binnen dagelijkse activiteiten. Samen met jou schep ik de juiste voorwaarden om je kindje de ruimte te geven zich motorisch goed te kunnen ontwikkelen. Want dat gun ik ieder kindje!

Afspraak maken voor kinderfysiotherapie?

Heeft je kindje een van bovenstaande problemen en ben je benieuwd of ik je hierbij kan helpen? Laat dan je gegevens achter via onderstaand contactformulier. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]