Kinderfysiotherapie bij baby's

Kinderfysiotherapie bij baby’s. Wanneer is dit noodzakelijk?

Baby’s kunnen verschillende signalen laten zien die wijzen op motorische problemen. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen van deze signalen en de behandeling hiervoor. Ik ben zelf kinderfysiotherapeut en ga je in deze blog precies uitleggen welke motorische problemen er allemaal zijn, en hoe ik deze behandel.

Motorische problemen bij baby’s
Het kan voorkomen dat de baby weinig beweegt met de armen, benen of het hoofdje of dat de beweging altijd plaats vindt met een arm of been. Een andere veelvoorkomende klacht is de voorkeurshouding waarbij de baby steeds naar dezelfde kant kijkt waardoor er een afgeplat hoofdje kan ontstaan. Het kan ook juist zijn dat er onrust in het bewegen is en de baby zich veel overstrekt tijdens het liggen of dragen.

Afgeplat hoofdje kinderfysiotherapie

Signaleer je zulke problemen, dan adviseer ik altijd om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een kinderfysiotherapeut. Ook als je twijfelt moet je hier vooral niet mee wachten. Het belang van je kind staat altijd voorop!

Met welke problemen heb je te maken met kinderfysiotherapie bij baby’s?

• Een asymmetrische houding of voorkeurshouding
• Niet kunnen omrollen, zitten, kruipen of lopen
• Slappe baby of juist een baby die zich overstrekt
• Billenschuiven i.p.v. kruipen
• Een orthopedische of neurologische afwijking
• Een syndroom
• Vroeggeboorte
• Huilbaby
• Een geboorte trauma (bv. gebroken sleutelbeen)
• Na een operatie (bv. hartoperatie)

Nu je een beter beeld hebt van de motorische problemen, ga ik hieronder wat meer over kinderfysiotherapie zelf vertellen.

Kinderfysiotherapie bij baby’s vindt plaats aan huis

Kinderfysiotherapie bij baby’s tot 2 jaar vindt aan huis plaats. Dit is namelijk een vertrouwde omgeving voor het kindje waardoor hij zich veilig voelt en ontspannen is. Dit helpt mij als kinderfysiotherapeut om de motoriek zo realistisch mogelijk te beoordelen.

Een ander voordeel van behandelingen aan huis is dat ik adviezen en oefeningen direct kan toepassen. Staat het ledikant of de box wel op de juiste plaats en ligt je kindje wel in de juiste houding. Verder is het natuurlijk ook lekker dat je het huis niet uit hoeft voor een behandeling.

Wat doe ik tijdens de behandelingen?

Bij de eerste afspraak aan huis stel ik altijd de nodige vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de geschiedenis en de huidige situatie van de baby. Hoe verliep de zwangerschap, de bevalling etc. Ik kijk dan niet alleen naar de motorische ontwikkeling maar ook naar andere ontwikkelingsdomeinen zoals spraak, taal, voeding en andere sociale en emotionele ontwikkelingen.
Tijdens het lichamelijke onderzoek gebruik ik speciale testen die de motorische ontwikkeling van de baby in kaart brengen en beoordelen of deze past bij de leeftijd. Dit bespreek ik met de ouders en samen wordt er een behandelplan opgesteld. Dit bestaat voor een groot deel uit hanterings- en speladviezen die gekoppeld worden aan dagelijkse bewegingen zoals het neerleggen, oppakken en vasthouden van de baby.

Wat ouders zelf kunnen doen

Natuurlijk zijn ouders zelf ook prima in staat om met hun kindje te oefenen. Door vaste ‘speelmomenten’ in te lassen worden de fysiotherapiebehandelingen een stuk effectiever. De betrokkenheid van de ouders is dus heel erg waardevol!

Wordt kinderfysiotherapie vergoed door de verzekeraar?

Ja, kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Wil je behandelingen aan huis, dan is er wel een verwijzing van de specialist nodig (consultatiebureau, huisarts, kinderarts). Krijg je niet meteen een verwijzing, maar blijkt uit mijn onderzoek dat kinderfysiotherapie noodzakelijk is, dan kan ik ook altijd om een verwijzing vragen.

Wie ben ik?

Mijn naam is Kim Wurm, ik ben 35 jaar en woon in Breda samen met mijn 3 kinderen. Ik werk sinds 2009 bij Fysiomore als kinderfysiotherapeut op locatie Breda. Naast dat ik kinderfysiotherapeut ben, heb ik me ook gespecialiseerd als kinderbekkenfysiotherapeut. Dit houdt in dat ik ook kindjes met poep- en plasproblemen help.

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om hard te lopen. Ook ben ik regelmatig op het BIOCIRCUIT te vinden of in een les Pink Boxing of BRN. Verder houd ik van koken en natuurlijk het proeven van nieuwe recepten! Een goed boek vind ik ook nooit verkeerd om te lezen. Samen met mijn zoons en dochter onderneem ik graag activiteiten.

Vanaf het moment dat mijn oudste zoon op jonge leeftijd zelf met kinderfysiotherapie in aanraking kwam, was de keuze om me te specialiseren in kinderen direct gemaakt. De waardering die ik krijg voor mijn beroep geeft mij veel voldoening!

Heb je een kindje met motorische problemen? Maak dan gerust eens een afspraak via onderstaand contactformulier en wie weet zie ik je snel!

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.