Kinderfysiotherapeut Steffie over de motoriek van kinderen

De leeftijd vier tot en met zes jaar is voor kinderen van groot belang met betrekking tot de ontwikkeling van hun motoriek. In deze periode ontwikkelen ze de basis van hun motoriek. Grove motoriek is op te splitsen in twee onderdelen. Namelijk het stuk zichtbare motorische vaardigheden; denk hierbij aan rennen, hinkelen, springen, klimmen en klauteren. Het andere onderdeel wordt ook wel metamotorische bekwaamheden genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld de coördinatie van bewegingen, de soepelheid, kracht en uithoudingsvermogen en snelheid en behendigheid. Een goede samenwerking tussen deze twee onderdelen maakt dat een kind motorisch vaardig is.

Waarom is dit van belang?
Voor het grootste deel van de gezonde kinderen hangt zelfredzaamheid samen met een goede motoriek. Het beheersen van je vaardigheden vergroot de zelfzekerheid, en draagt daarmee bij aan een grotere veiligheid. Zo zie je vaak dat de onzekere kinderen meer kans hebben op ongelukjes. Ook speelt het goed kunnen bewegen een rol in de levensvreugde van kinderen. Kinderen die motorisch vaardig zijn, voelen zich vaak gelukkiger dan wanneer ze hier problemen mee ervaren.

Achteruitgang in de laatste jaren
De laatste jaren is de algehele motoriek van kinderen in grote mate achteruit gegaan. Dit is te verklaren doordat kinderen veel minder actief bezig zijn. Tegenwoordig zitten kinderen een groot deel van hun vrije tijd op hun tablets of telefoons.

Wat kan ik voor kinderen betekenen?
Tijdens mijn behandelingen verhoog ik het motorisch plafond van kinderen. Ik stimuleer kinderen om nieuwe vaardigheden te ontdekken in een veilige omgeving. In dit proces betrek ik ook altijd de ouders. Want kinderen leren namelijk niet alles van een half uurtje kinderfysiotherapie, ze zullen vooral thuis aan de slag moeten gaan. Door goed met elkaar te communiceren en samen te werken, zorgen we ervoor dat het kind steeds vaardiger wordt in zijn of haar motoriek!

Afspraak maken voor kinderfysiotherapie?

Heeft je kind motorische problemen en ben je benieuwd of ik hierbij kan helpen? Laat dan je gegevens achter via onderstaand contactformulier en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.