Kinderoefentherapeut Jorien

HELP: mijn kindje is onhandig! Wat kan ik hieraan doen?

Kinderen van alle leeftijden kunnen wat onhandig zijn, zo vallen en struikelen ze vaak over hun eigen voeten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een motorische ontwikkelingsachterstand of een trage prikkelverwerking. Dit soort motorische problemen wordt vaak door de leraar opgemerkt en in dat geval kan een kinderoefentherapeut uitkomst bieden. Fysiomore collega Jorien is zo’n therapeut en in deze blog legt zij precies uit hoe ze kindjes kan helpen.

Op welke signalen moet je letten?
“Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op onhandig bewegen of een motorische ontwikkelingsachterstand. Denk hierbij aan angst bij bewegen, moeite met het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden (fietsen, klimmen, klauteren), vaak vallen of ergens tegenaan lopen, bewegingen te hard of te zacht uitvoeren, houterig bewegen en/of moeite hebben met gymnastiek.“

Hoe kan ik hierbij helpen?
Ik start altijd met een vraaggesprek tussen de ouders en het kind, en vervolgens neem ik een motorische test af. Hier wordt zowel de fijne motoriek (handvaardigheid) als de grove motoriek (balvaardigheid en evenwicht) getest. Daarnaast voer ik een zogenaamde motorische observatie uit en aan de hand daarvan geef ik een advies.

Samen met je kind kijken we hoe we het kind zekerder kunnen maken in bewegen en het motorisch handelen kunnen verbeteren. Dit doe ik door spelenderwijs aan de motorische vaardigheden te werken, waardoor je kind deze als het ware ‘eigen’ maakt. Hierdoor gaat je kind steeds beter bewegen en minder vallen.

Afspraak maken?

Herken je na het lezen van dit artikel motorische problemen bij je kind of heb je vragen over de behandeling? Neem dan gerust contact met mij of een van mijn collega kinderfysiotherapeuten op. Wij helpen je graag!

Goed om te weten: Kinderoefentherapie en –fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering (18 behandelingen per kalenderjaar) en vanuit de aanvullende verzekering (mits deze afgesloten is). Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.