Aspecifieke rugklachten

Fysiotherapeut Tom over aspecifieke lage rugklachten

Lage rugklachten komen vaak voor in de praktijk. Bijna iedereen heeft weleens last van zijn rug of last van zijn rug gehad. Maar waar komen eigenlijk deze klachten vandaag en hoe zijn deze te behandelen. In dit artikel ga ik wat dieper in op deze rugklachten.

In 90% van de gevallen spreken we over aspecifieke lage rugklachten. Dit zijn rugklachten waarbij er geen specifieke structuren aan te wijzen zijn voor de klachten. De duur van deze klachten kunnen verschillen van een paar weken tot zelfs langer dan een jaar. Bij specifieke rugklachten moet je denken aan een hernia of bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew.

Aspecifieke lage rugklachten ontstaan vaak door een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Je rug moet voldoende belastbaar zijn voor alle activiteiten die je in je dagelijkse leven doet. Zoals sporten, wandelen, tillen en langere tijd in dezelfde houding zitten. Door een overbelasting kan de rug overprikkelt raken, wat kan leiden tot de pijn in je rug. Dit betekent echter niet dat er stil moet worden gezeten.

Fysiotherapeut TomOndanks dat er geen structuur aan te wijzen is voor de klachten, zijn er veel verschillende behandelmogelijkheden. Zo kan oefentherapie worden ingezet om bijvoorbeeld de rug te versterken. Samen met jou kijk ik naar je individuele klachten en welke behandeltraject daar het beste bij past.