Fysiotherapie core stability

Fysiotherapeut Maarten over het belang van Core Stability

Core stability betekent rompstabiliteit, oftewel de stevigheid van je hele torso. Deze stevigheid is niet alleen uitgedrukt in spierkracht, maar ook hoe goed je je spieren kan aansturen speelt daarbij een belangrijke rol. Waarom Core Stability nu zo belangrijk is, leg ik je in deze blog uit.

De hele dag loop je (de een misschien meer dan de ander) op je benen en til of doe je andere dingen met je armen. Wat hebben deze ledematen met elkaar gemeen? Juist, ze zitten vast aan je torso. Iedere kleine of grote krachtinspanning van je armen of benen wordt daarmee indirect vanuit je core gestuurd. Is je core niet in staat dit voldoende te doen, dan is er dus onvoldoende krachtoverbrenging vanuit je core. Hierdoor presteert je lichaam minder en dat zorgt weer voor meer kans op overbelasting en blessures.

Wat kun je met deze informatie?
Als je een goede core stability hebt, werkt dit preventief tegen allerlei soorten blessures. Ook leidt het trainen van je core tot betere sportprestaties. Als je core stability goed is betekent dit een betere krachtoverdracht naar je benen en armen waardoor je bijvoorbeeld hoger kan springen of verder kan gooien.

Advies over core stability?
Wil je weten of je core sterk genoeg is? Maak dan eens een afspraak met mij om een krachtmeting uit te voeren. Uit deze meting wordt niet alleen duidelijk of je spierkracht op orde is. We zien dan ook meteen of er een disbalans is tussen de kracht van je buik en rugspieren. Verder kan ik met de zogenaamde Flexchair meten of de kleine spieren rond de wervelkolom goed in staat zijn om de beweging hiervan te sturen. Met deze gegevens kunnen we vervolgens een trainingsschema op maat maken.

Heb je hier interesse in? Laat dan je gegevens achter via onderstaand contactformulier en maak een afspraak!

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.