Wat is echografie?

Echografie is een specialisatie binnen fysiotherapie en een zeer bruikbare methode om botten, gewrichten, spieren, pezen, en banden te beoordelen. Echografie geeft een directe weergave van beweging en functie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. Daarnaast is het een controlemiddel om de vooruitgang te bekijken.

Hoe werkt echografie?

Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. De golven worden uitgezonden door een zender die geplaatst wordt op de huid. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven in verschillende mate. De zender is verbonden met een computer die de geluidsgolven vertaalt naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.

Hoe verloopt het onderzoek met echografie?

Onze fysiotherapeut begint met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Vervolgens neemt de patiënt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt tussen de zender en het lichaam toegepast om een goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen zender en huid te verdrijven. De fysiotherapeut ‘scant’ het gebied en bestudeert de weergave op de monitor. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en de patiënt voelt er niets van.

Je kunt bij ons terecht voor echografie op de volgende locaties:

✔ Breda
✔ Dongen
✔ Etten-Leur
✔ Lage Zwaluwe
✔ Oosterhout
✔ Oudenbosch
✔ Raamsdonksveer
✔ Tilburg Centrum
✔ Tilburg Reeshof

Afspraak maken voor echografie?

Ben je benieuwd of we met echografie jouw klachten kunnen ontdekken? Maak dan eens een afspraak met onze specialist. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig.

  Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

  JaNee

  Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

  “Het doel van de therapie is weer voetballen. Hiervoor ben ik bij Dennis aan het juiste adres. Hij stemt de oefeningen perfect af, zoekt de grens op en geeft me ook thuisoefeningen zodat ik kan blijven trainen.”
  Luke - Oosterhout
  “Na 5 behandelingen en gerichte oefeningen ontwikkelt de ontsteking zich de goede kant op. Ik loop makkelijker, ervaar minder pijn en op de echo is te zien dat er nieuw weefsel is aangegroeid. Ik ben blij met Stephan! ”
  Helma - Oosterhout