Feiten en fabels over eieren

De feiten en fabels over eieren

Het weekend staat weer voor de deur. Een moment waar veel mensen naar uitkijken en de ochtend beginnen met een uitgebreid ontbijt. Bij een uitgebreid ontbijt hoort natuurlijk een lekker gekookt of gebakken eitje. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen op hun voeding aan het letten. Is het dan wel verstandig om eieren te eten? In deze blog leg ik het uit!

Een bron van eiwitten
Een ei is veelal een bron van eiwitten uit het eiwit en vetten uit het eigeel. Van deze vetten zijn meer dan de helft onverzadigde (goede) vetten. Vaak zijn mensen die op hun voeding letten snel geneigd om de dooier niet te eten, omdat dit vetten en cholesterol bevat. Ja, eieren bevatten ook cholesterol. Producten met een hoog cholesterol gehalte verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Maar wist je dat er in de dooier ook veel belangrijke vitamines en mineralen zitten? Hierdoor is het juist ook erg gezond om de dooier te eten. Een dooier is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B12 en vitamine D. Dit ondersteunt de werking van je zenuwstelstel en je calciumopname wat weer zorgt voor het behoud van botmassa. Daarnaast is het ook nog eens een bron van vitamine A, B2, B11 en mineralen zoals ijzer en zink.

Hoe vaak mag je een eitje eten?
Het advies voor de gemiddelde Nederlander is 2 – 3 eieren per week, voor vegetariërs is dit 3 – 4 eieren per week. Dit is gebaseerd op een gezond en gevarieerd voedingspatroon wat hart- en vaatzieken voorkomt, waarbij de focus ligt op zo min mogelijk verzadigde vetten.

Een gezond cholesterolgehalte in het bloed is namelijk meer afhankelijk van de hoeveelheid verzadigde vetten die je dagelijks binnenkrijgt, dan van het cholesterol in een product. Let daarom altijd op bij het bakken van een ei dat je dit in plantaardige olie of vloeibare bak- en braadproducten bakt. Dit bevat minder verzadigde vetten.

Mijn advies is dus dat je gerust een eitje kunt nemen, gebakken of gekookt. Houd vooral in gedachte dat variatie, ook in vetten, het belangrijkste is.

Alvast een fijn weekend!

-Alicia (diëtiste Fysiomore)