EPTE hielspoor

Behandeltechnieken tegen hielspoor

Hielspoor komt ontzettend vaak voor. Toch horen de meeste mensen er pas voor het eerst over als ze er zelf mee te maken krijgen.
Wie eenmaal een keer hielspoor heeft gehad, zal dat niet snel vergeten. Gelukkig zijn er diverse behandeltechnieken om hielspoor te laten verdwijnen. In deze blog staat manager van Fysiomore Rob van den Wijngaart stil bij de oorzaken van hielspoor en nog belangrijker, hoe laten we de klachten verdwijnen.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Hielspoor hoeft geen klachten te geven, maar kan bij overbelasting wel een ontsteking in de peesplaat veroorzaken. Deze ontsteking geeft een hevige, aanhoudende pijn onder de voet, bij de hiel.
hielspoor

Hoe vaak komt hielspoor voor?

Ongeveer 30 tot 75% van de Nederlanders heeft hielspoor, maar lang niet iedereen merkt dat. Slechts 10% krijgt ook pijnklachten.

Hoe herken ik hielspoor?

1. Pijn onder de hiel, vooral ’s ochtends of lange langere tijd stil zitten. De pijn is vaak aan de voorkant van de hiel voelbaar, maar soms voelt de hele onderkant van de voet beurs. Vaak helpt het dan om wat te lopen en op te warmen, maar dat is pas na enige tijd te merken. Als de zenuwen en bloedvaten in een rusttoestand zijn geweest, raken ze direct gestrest als je opstaat. Na een stukje lopen, passen de zenuwen zich weer aan en wordt de hielpijn wat minder. Bij ernstige vormen van hielspoor treedt die verbetering echter niet meer op. Iedere stap is en blijft dan pijnlijk.
2. Lang stilstaan is pijnlijk. Vooral mensen die een staand beroep uitoefenen ondervinden daar hinder van.
3. Autorijden is onprettig. Hielpijn bij autorijden is een typisch hielspoorsymptoom. Dit komt door de onnatuurlijke houding van de voet, wat pijnklachten geeft.

Stelling:
“Hoe langer hielspoor onbehandeld blijft, hoe moeilijker je er vanaf komt.”

Dat is juist!
Wanneer je snel een beginnende hielspoor herkent, zal de fysiotherapeut je direct kunnen helpen waardoor de pijnklachten snel kunnen verdwijnen.

Risico factoren

Factoren die het risico op hielspoor vergroten zijn onder andere; overbelasting door sporten, slecht schoeisel (met name bij hardlopers), bergwandelen, overgewicht en veel en lang staan bij bepaalde beroepen.
Ook een verkorte kuitspier, platvoeten of holle voeten, een klemzittende zenuw, weinig dempend vetweefsel onder de hiel (met name bij ouderen) of een stijve voetzool (als een schoen bijvoorbeeld niet goed afwikkelt) kunnen hielspoor in de hand werken.

Wat kan ik zelf doen tegen hielspoor?

Hielspoor verdwijnt bijna nooit spontaan maar is goed te behandelen. Zorg wel dat je op tijd de klachten herkent en rust houdt. Probeer lopen, rennen en staan in eerst instantie zoveel mogelijk te vermijden. Soms biedt een inlegzooltje uitkomst omdat dit de drukverdeling in de voet verbetert en de peesplaat wat ontlast. Een podoloog kan je hierbij adviseren.

Echter wanneer de klachten heftiger worden, is een bezoek aan de fysiotherapeut de oplossing. Er zijn diverse innoverende technieken die goed werken bij hielspoor, waar niet alle fysiotherapie praktijken over beschikken. Fysiomore is de sper en pees specialist van Noord-Brabant. Wij maken gebruik van echografie om de hielspoor in beeld te brengen en de eventuele ontsteking van de peesplaat te bepalen. Tevens is dit de 0-meting van je behandeling.

Vervolgens kunnen we verschillende technieken inzetten om de hielspoor te gaan behandelen!

EPTE Therapie

1. ESWT (Shockwave therapie)
ESWT, de afkorting voor Extracorporeal Shockwave Therapy, voor hielspoor werkt heel effectief. De schokgolven zorgen ervoor dat je lichaam al zijn capaciteiten voor herstel focust op de behandelde plek. Daarnaast wordt de kalkafzetting vergruist. Dat gaat gepaard met toevoer van nieuwe voedingsstoffen en de vorming van nieuwe bloedvaten in het getroffen gebied. Al deze zaken helpen je om de hielspoor sneller te doen genezen. Na enkele sessies (3-6) waarin je met shockwave behandelt wordt, is het grootste deel van de pijn verdwenen.

2. EPTE-therapie
EPTE (Echogeleide Percutane electrolyse) is een nieuwe, innovatieve behandelmethode voor langdurige hielspoorklachten.
Onder echogeleiding wordt een dunne dry-needling naald op de plats van de beschadigde peesplaat onder de voet gebracht. Vervolgens wordt daar een lichte elektrische stroom toegediend. Samen met de specifieke beweging door de naald zelf, veroorzaakt dit een nieuwe gecontroleerde reactie. Hierdoor wordt de peesplaat opnieuw opgebouwd. In combinatie met huiswerkoefeningen én een ontlastende medical taping zorgt dit voor herstel van gezonde en trekvaste peesvezels.
Een van de voordelen van deze techniek is dat het gebruik maken van een echotoestel ervoor zorgt dat er heel nauwkeurig alleen het gebied behandeld wordt. De gezonde delen van de pees raken hierdoor niet aangetast. Er zijn slechts 3-6 behandelingen nodig voor een goed resultaat.

3. Medical taping
Het kan voorkomen dat de hielspoor regelmatig ingetaped moet worden totdat de symptomen verdwijnen, maar veel mensen merken onmiddellijke verbetering.
Het is afhankelijk van de persoon en de ernst van de blessure. Vrijwel altijd is er minstens sprake van pijnvermindering of zelfs van volledige genezing. Het tapen van de hielspoor heeft als doel om de belasting te verminderen, waardoor ook de pijnlijke symptomen verminderen. Doordat het tapen de belasting verminderd, kunnen de weefsels sneller en beter helen.

4. Dry Needling
Bij Dry Needling plaatst de fysiotherapeut een dun naaldje in de verharde spier. Het gaat om één naald die kort in de spierknoop wordt geplaatst. De spierspanning wordt hierdoor minder en de pijn neemt af. Dit voelt je direct!
Onze fysiotherapeut geeft je een Dry Needling behandeling en vult dit aan met rekoefeningen. Door de oefeningen wordt de spanning in de spieren minder en daardoor de trekkracht op de peesplaat. Je rekt zowel de kuitspieren als de voetpees, waardoor je voorkomt dat de spanning in de voet weer toeneemt. De rekoefeningen zorgen er tevens voor dat afvalstoffen worden afgevoerd en dat jouw lichaam nieuwe bouwstoffen aanmaakt. Dit stimuleert het zelf herstellend vermogen van jouw lichaam, waardoor de ontsteking sneller weggaat.

Vergoeding

De behandeling van hielspoor valt onder reguliere fysiotherapie. Wanneer je een aanvullende verzekering heeft worden de behandelingen (gedeeltelijk) vergoed.
Herken je bovenstaande klachten? Maak dan direct een afspraak met 1 van onze fysiotherapeuten. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor EPTE Therapie

Ben je benieuwd of EPTE Therapie de oplossing voor je klachten is? Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.