Bij het ontdekken van de wereld heeft het jonge kind motorische vaardigheden nodig. Deze zijn nauw verbonden met de andere ontwikkelingsgebieden, zoals spraak en het uiten van emoties.
Motoriek van een baby
De eerste 2 levensjaren vormen een goede ontwikkeling van de hoofdbalans, het gaan zitten, kruipen, staan en lopen een belangrijke basis voor de grove motoriek. De ontwikkeling van het reiken en grijpen zijn belangrijke onderdelen van de fijne motoriek en onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het kijken.
De algemene ontwikkelingslijn (motorische mijlpalen) geeft inzicht in wat een kind op een bepaalde leeftijd kan. We weten echter dat elke baby anders is en er een grote variabiliteit voorkomt binnen het normale. Zo zijn er baby’s die bijvoorbeeld eerder lopen dan kruipen, of niet kruipen.
Neem gerust contact met ons op indien je een afwijkende ontwikkeling signaleert of vragen heeft over de motorische ontwikkelingen van jouw baby. Het is belangrijk dit te laten onderzoeken en behandelen.
– Asymmetrische baby (voorkeurshouding, afgeplat hoofdje)
– Bijzondere voortbewegingsvormen
– Motorische achterstand
– Hypotone baby (slappe baby)
– Huilbaby
– Te vroeg geboren baby’s (prematuren)
– Centraal neurologische aandoeningen
– Erbse parese (OBPL)
– Orthopedische problemen
Onderzoek en behandeling van de allerkleinsten vindt vaak plaats in de thuis locatie. Dit is de omgeving waar uw baby zich het meest op zijn gemak voelt. Ouders kunnen de problemen die ze tegen komen ter plekke laten zien.
We observeren en onderzoeken de bewegingen van uw baby en beoordelen of de motoriek van jouw baby bij zijn leeftijd past. We vertellen je wat onze bevindingen zijn en stellen een behandelplan op, waarin we beschrijven wat we gaan doen en wat de behandeldoelen zijn. Bijvoorbeeld: met twee handen kunnen spelen, afname van de afplatting van het hoofd, gedurende 5 minuten op de buik kunnen spelen.
Binnen de behandeling staat jouw kind centraal. Jij als ouder bent daar vanzelfsprekend nauw bij betrokken. In de thuissituatie laten we zien hoe het een en ander in de dagelijkse omgang met het kind in te passen is. Ook geven we speladviezen zodat je thuis op een speelse manier de motorische mogelijkheden van jouw kind kunt uitbreiden.
Sommige baby’s hebben bijvoorbeeld een sterk neiging om alleen naar links of rechts te kijken. We geven dan advies hoe je jouw baby het beste op kunt pakken en in welke houdingen je jouw baby het beste neer kunt leggen waardoor je de voorkeurshouding positief beïnvloed.
Vergoeding
Vanuit de basisverzekering worden de behandelingen babyfysiotherapie volledig vergoed.


