Aspecifieke rugklachten

Aspecifieke rugklachten, wat nu?

Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn rug, of heeft wel eens last van zijn rug gehad. In 90% van de gevallen wordt er dan gesproken over aspecifieke rugklachten. Aspecifieke rugklachten is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Maar wat houdt het nu eigenlijk in en belangrijker nog wat kun je er tegen doen? In dit artikel geef ik je uitleg en tips!

Een stukje theorie: wat zijn aspecifieke rugklachten?

Rugpijn wordt doorgaans ingedeeld in specifieke rugpijn en aspecifieke rugpijn. Bij aspecifieke rugpijn heb je klachten waar van tot op heden nog geen specifieke oorzaak aan te tonen is. Wanneer er wel een structuur aangewezen kan worden die de rugpijn veroorzaakt, spreken we over specifieke rugpijn. Denk bijvoorbeeld aan een hernia.

Doorgaans ontstaan aspecifieke rugklachten door het geleidelijke verouderingsproces of een disbalans tussen de belasting en belastbaarheid van je rug. Vaak zullen er meerdere structuren verantwoordelijk zijn voor de rugklachten.

Nu we weten wat het is, kunnen we er ook iets aan gaan doen. Want ondanks dat er geen specifieke structuur in het lichaam aangewezen kan worden die de klacht veroorzaakt, kan er wel degelijk iets aan gedaan worden!

5 tips die je zelf kan toepassen!

1. Blijf in beweging! Door in beweging te blijven houd je de rug soepel en voorkom je juist dat de
klachten erger worden.
2. Vermijd bedrust. Juist door regelmatig te rusten zorg je ervoor dat de klacht verergert of in
stand wordt gehouden.
3. Ga regelmatig een stukje wandelen. Zeker wanneer je een zittend beroep uitoefent of
wanneer je lang stil zit op een dag.
4. Doe speciale oefeningen voor je rug. Zo houd je de rug soepel.
5. Zorg voor een goede houding. Je houding kan bepalend zijn voor de mate van de pijnklachten.

Persoonlijk kennismaken?

Heb je last van rugklachten, maar weet je niet precies waar deze vandaan komen? Maak dan eens een afspraak met mij of een van mijn collega’s. Aan de hand van een vraaggesprek en onderzoek bepalen we samen een passend behandelplan. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.