aanvullende fysiotherapie verzekering

Aanvullende verzekering Fysiotherapie: Ja of Nee?

Fysiotherapie wordt maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Velen hebben dan ook een aanvullend pakket hiervoor afgesloten bij de zorgverzekeraar. Er zijn ook mensen die de kosten geheel voor eigen rekening nemen. Waar kies jij komend jaar voor?

Fysiotherapie vanuit de basisverzekering

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed door de basisverzekering?
Deze vergoeding hangt ten eerste af van je leeftijd. Ook is de vraag of je een aandoening hebt die staat op de lijst van “chronische aandoeningen”.

Verwijzing
Een verwijzing voor de fysiotherapeut is niet noodzakelijk. Je kunt met én zonder verwijzing van een huisarts en/of specialist door een fysiotherapeut behandeld worden. Voor sommige aandoeningen wordt een verwijzing gevraagd doordat er dan vergoeding mogelijk is uit de basisverzekering. Bij een enkele zorgverzekeraar is nog een verwijzing nodig bij een behandeling aan huis.

Als je jonger bent dan 18 jaar, worden de eerste negen behandelingen per klacht vergoed. Mochten er daarna meer behandelingen nodig zijn, worden deze vergoed met een maximum van negen (in totaal dus 18 behandelingen).
Wanneer er sprake is van een chronische aandoening, wordt de gehele behandeling hiervan volledig vergoed.

Ben je ouder dan 18 jaar, dan wordt fysiotherapie beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast zal je eerst je eigen risico moeten betalen, als deze nog niet is gebruikt voor andere zorg (zoals medicatie, bezoek aan een specialist en/of operaties). Houd hier rekening mee! Fysiotherapie wordt alleen uit de basisverzekering vergoed wanneer deze op de chronische lijst Borst staat.

Fysiotherapie voor chronische patiënten
Chronisch staat in dit geval voor aandoeningen die voorkomen op de “lijst van Minister Borst” en niet zoals de term “chronisch” doet vermoeden voor klachten of aandoeningen die niet meer overgaan. Voordat er aanspraak kan worden gemaakt op dit basisdeel van de verzekering, moeten de eerste 20 behandelingen vergoed worden uit de aanvullende verzekering of voor je eigen rekening genomen worden. Vanaf de 21ste behandeling wordt deze vergoed uit de basisverzekering. (Let op: ook dan wordt eerst het eigen risico aangesproken, indien deze nog niet verbruikt is).
Bij fysiotherapie voor chronische aandoeningen is wél een verwijzing noodzakelijk van je (huis)arts.

Aanvullende verzekering

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, hangt af van je zorgbehoefte en het risico op een medische compilatie. Sport je veel of beweeg je intensief? De kans dat je hierbij een blessure oploopt is groot. Ook als je vaker last hebt van spieren of gewrichten zal je de fysiotherapeut in 2022 nodig hebben.
Heb je geen klachten en beschouw jij jezelf als kerngezond? Dan is de kans dat je fysiotherapie nodig hebt een stuk kleiner. Bedenk wel: een ongeluk zit in een klein hoekje!

Heb je geen aanvullende verzekering, dan komen de kosten die fysiotherapie met zich meebrengt voor je eigen rekening. Een normale behandeling kost zo’n 35 euro. De keuze is dus aan jou: in het geval van een ongeluk alles zelf bekostigen, of een maandelijkse premie betalen voor een aanvullend pakket fysiotherapie.

Heb je besloten dat je een aanvullende verzekering wil? Er is een groot aanbod aan verschillende soorten. Een aantal verzekeraars biedt een pakket met meer dan 36 behandelingen fysiotherapie, of zelfs een onbeperkt aantal. Voor sommige mensen is dit voordelig.

Wanneer kan ik een aanvullende verzekering afsluiten?
Jouw zorgverzekeraar moet in de loop van november de nieuwe premie bekend maken. Wil jij de eerste zijn die weet wanneer je de nieuwe zorgverzekering kunt vergelijken?

Meld je dan aan voor de Premie-Alert van Zorgkiezer.nl
Hier kun je direct zorgverzekeringen vergelijken met anderen. Zorgkiezer is 100% onafhankelijk. De goedkoopste zorgverzekeraar staat altijd bovenaan.

Waar kunnen we je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Vul dan het onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.